Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Γ. Αμανατίδης: Η αντιπολίτευση υπερασπίζεται το παλιό και τους λίγους


Γιάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός Εξωτερικών – Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης
Συνέντευξή Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
-Από τα ταξίδια που κάνετε στο εξωτερικό και τις διεθνείς επαφές σας, ποια εικόνα διαπιστώνετε ότι υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα, τι έχει αλλάξει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;
Απ: Εικόνα εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των αποτελεσμάτων των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως παράγοντας σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Ταυτόχρονα, είναι η πύλη και η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και χώρες της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο –όπως η Κίνα. Οι διασκέψεις Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που ξεκίνησαν από την Αθήνα και συνεχίστηκαν,  ανέδειξαν τη χώρα μας και κατοχύρωσαν τις θέσεις μας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό και τον προσανατολισμό της Ευρώπης στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Η επιτυχημένη πολιτική των διμερών και τριμερών συμφωνιών, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Σερβία, Ελλάδα-Βουλγαρία, βοηθά στη σταθερότητα της περιοχής. Οι δύο διεθνείς διασκέψεις της Ρόδου που οργανώθηκαν από το ΥΠΕΞ και τον Υπ. Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά προώθησαν ένα σύνολο ενεργειών και θετικής ατζέντας στη συνεργασία των κρατών της ευρύτερης περιοχής. Το forum των αρχαίων πολιτισμών, αλλά και οι Διασκέψεις για το διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή, ανέδειξαν τη χώρα μας και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματά της. Όλα αυτά ενισχύουν την προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση και προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Να υπενθυμίσω ακόμα, τις επισκέψεις Ομπάμα, Πούτιν, Ολάντ, Νετανιάχου, Αμπού Αμπάς, πάπα Φραγκίσκου κ.ά.
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η επιτυχημένη πρώτη δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αναγνωρίστηκαν από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς παράγοντες και ηγέτες. Η χώρα δείχνει ότι κάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα και τις μεταρρυθμίσεις, που θα της επιτρέψουν μετά το καλοκαίρι του 2018 την έξοδο από τα μνημόνια.
-Ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την οικονομική επιτροπεία και ο στόχος της είναι πλέον η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και η Ν.Δ. ζητάει προσφυγή στις κάλπες, ενώ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλάνε για την ανάγκη να ηττηθεί “στρατηγικά” ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Πως κρίνετε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Απ: Η αμηχανία μπροστά στα θετικά αποτελέσματα των νομοσχεδίων που λύνουν κοινωνικά προβλήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως υγεία, παιδεία, εργασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεγάλα έργα κ.ά., σε συνδυασμό με την αγωνία απόκρυψης των καταστροφικών πολιτικών, που εφάρμοσαν εδώ και δεκαετίες και την απουσία στρατηγικής  της  επόμενης μέρας  για τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας, τους οδηγεί σε μια τυφλή αντιπαράθεση, που πολλές φορές ξεπερνά τα αντιπολιτευτικά όρια και υπονομεύει τα συμφέροντα και της ίδιας της χώρας.
Αυτοί υπερασπίζονται το παλιό και τους λίγους, εμείς δημιουργούμε το νέο και υπερασπιζόμαστε τους πολλούς. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για τη λύση τους. Στόχος μας η καλυτέρευση της ζωής όλων. Πρόσφατα αναλάβατε από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών το συντονισμό των δράσεων των υπουργείων που έχουν να κάνουν με την ελληνογερμανική συνεργασία.
– Ποιους τομείς αφορά αυτή η συνεργασία και για τι είδους δράσεις μιλάμε;
-Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα αυτή η συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας και τι περιθώρια διεύρυνσης υπάρχουν;
Απ: Το Δεκέμβριο του 2016 υπογράφηκε ένα σχέδιο δράσης (action plan) διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά και κ. Στανμάγιερ-σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πυλώνες του σχεδίου δράσης αφορούν την πολιτική συνεργασία, την οικονομική και τεχνική συνεργασία, την επιστημονική, πολιτιστική, εκπαιδευτική συνεργασία και τη συνεργασία σε κοινωνικό επίπεδο. Επιδιώκεται ο στενότερος συντονισμός στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και στα fora περιφερειακής συνεργασίας, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε καινοτόμους όσο και σε παραδοσιακούς τομείς, στην ενέργεια και έρευνα, στην προώθηση των εξαγωγών και στη συνεργασία μεταξύ κορυφαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Η εκπόνηση κοινής διακήρυξης για την εκπαιδευτική συνεργασία και η κατανόηση μεταξύ των δύο κοινωνιών.
Ήδη έχει δημιουργηθεί η ομάδα από την ελληνική πλευρά με εκπροσώπους από τα αρμόδια υπουργεία και η πρώτη συνάντηση διακρατική θα λάβει χώρα στο Βερολίνο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου με το Γερμανό Υφ. Εξωτερικών κ. Έντερερ και την αντίστοιχη γερμανική ομάδα. Υπό το πρίσμα αυτό, καθορίζονται και τα περιθώρια διεύρυνσης σε μια συνεργασία που θα είναι πολύ πιο αποδοτική για τη χώρα μας.
Στις 9 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 82η ΔΕΘ και μαθαίνουμε ότι θα μείνει μια εβδομάδα-και όχι μόνο δύο μέρες- στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων στο Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού που λειτουργεί στην πόλη…
-Ποια είναι τα νέα δεδομένα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η 82η ΔΕΘ;
-Τι μπορούν να προσδοκούν η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα από την παρουσία του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ; Σε ποια θέματα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση;
Απ: Η Διεθνής Έκθεση θα αποτελέσει για μία ακόμα χρονιά ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό γεγονός, όχι μόνο για τη Β. Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη χώρα. Εργαζόμαστε, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Τιμώμενη χώρα φέτος, όπως γνωρίζετε, είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο, αλλά και των Κινέζων αξιωματούχων στην Ελλάδα, έβαλε τις βάσεις και περιμένουμε πολλά από τις συμφωνίες, καθώς υπάρχει έντονο, αμοιβαίο κοινό ενδιαφέρον. Στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για την ανάκαμψη, η πραγματοποίηση της 82ης ΔΕΘ δίνει θετική ώθηση.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ασχολείται με τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειάς της σε καθημερινή βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Διεθνών Εκθέσεων. Η ίδρυση του γραφείου του Πρωθυπουργού, η ενίσχυση των δράσεων του ΥΜΑΘ, αλλά και η διοργάνωση διεθνών συναντήσεων στη Θεσ/νίκη –Ισραήλ, Κύπρος, Σερβία, Βουλγαρία, δείχνουν τη σημασία που αποδίδουμε για την ανάδειξη της Θεσ/νίκης. Η υλοποίηση των έργων του Μετρό, η δημιουργία δημόσιου φορέα ώστε η περιφέρεια Θεσσαλονίκης να έχει σύγχρονα και ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς, η απόδοση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα στους πολίτες,  είναι κάποια από αυτά που θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ακόμα. Η ανάδειξη της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης σε ενεργειακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υλοποιούνται.
Ταυτόχρονα, οι φορείς της πόλης θα έχουν την ευκαιρία ώστε να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την περιοχή, για να ενταχθούν στο στρατηγικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας μας.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να έχει τη θέση που δικαιούται.
Σχετικό Άρθρο στη ιστοσελίδα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου