Blogger Widgets

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΕΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ

ΤΡΕΙΛΕΡ - ΔΙΚΟ ΜΟΥ

** Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής**

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Μία τρύπα στο νερό και στο βάθος φως


ΓΚΟΝΤΗΣ 1 DSC_0573Διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2016. Οι απόκριες πέρασαν, μπήκαμε στην Σαρακοστή περιμένοντας το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση.
Η παράταξη του κ. Γαβότση πλησιάζει τους 20 μήνες διοίκησης στο δήμο Ωραιοκάστρου και επιτέλους τα νέα της Ε.Μ.Υ. για τον καιρό είναι ευχάριστα.

Οι βροχές και οι πλημμύρες του Μαρτίου των προηγούμενων ημερών ήρθαν να μας θυμίσουν, και πάλι την γέφυρα της Ν. Φιλαδέλφειας, αφού εδώ και 20 περίπου μήνες με  νέα διοίκηση στο τιμόνι του δήμου, δεν άλλαξε ακόμη τίποτα.

Η γέφυρα για μια ακόμη φορά έκλεισε από τα νερά που κατέβασε ο πλημμυρισμένος Γαλλικός ποταμός. Οι κάτοικοι του χωριού για μια ακόμη φορά αποκλείσθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν αφού αναγκάσθηκαν να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα, να κάνουν κύκλους για να πάνε στο προορισμό τους. Από τις υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου έως σήμερα και έως ότου το “θα” , “θα” γίνει γέφυρα, απέχουμε παρασάγγες χίλιες δεκατέσσερις. Οι μελέτες για η κατασκευή της μάλλον κρίθηκαν αναμεταξετασταίες. Οι προσπάθειες παρέμειναν στα γραφεία των αρμοδίων και τα λόγια συνεχίζουν να παραμένουν λόγια και υποσχέσεις.
Οι υποσχέσεις όμως έως τώρα δεν γίνονται πραγματικότητα. Και το μόνο αληθινό, που όμως παραμένει, αληθινός εφιάλτης των κατοίκων είναι το κλείσιμο της γέφυρας στην επόμενη νεροποντή.

Το ίδιο έπαθαν και οι κάτοικοι του Πενταλόφου με την εκεί δική τους διάβαση-γέφυρα στον Γαλλικό ποταμό. Οι εννέα “τρύπες” στο νερό που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα έδωσαν λύση στην διέλευση των κατοίκων, όμως στην πρώτη μεγάλη νεροποντή, οι εννέα “τρύπες” της διάβασης, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετές να υποδεχτούν μεγάλο όγκο νερού, με αποτέλεσμα η διάβαση να είναι αδιάβατη. Ευτυχώς εδώ, ο αποκλεισμός της διέλευσης ανθρώπων και οχημάτων διήρκεσε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μικρό και σύντομο θα ευχηθούμε να είναι το χρονικό διάστημα αποκατάστασης του κτιρίου που στέγαζε το πνευματικό κέντρο της Νεοχωρούδας που ως γνωστόν η πρόσφατη μεγάλη φωτιά το κατέστρεψε ολοσχερώς.
Παράλληλα θα επισημάνουμε και το μέγεθος της ευθύνης για την οργάνωση, τις κινήσεις και τις άμεσες ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν προς αυτό το σκοπό. Έναν σκοπό που επωμίζεται πλέον αυτονόητα και χωρίς ορισμό, λόγω καταγωγής και θέσης ευθύνης στο δήμο, ο εκ Νεοχωρούδας καταγόμενος Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Δίγκαλης Θωμάς, που ως γνωστόν επί σειρά ετών ασχολήθηκε ενεργά και με τα πολιτιστικά του τόπου του.

Γιατί ούτως ή άλλως για το δικό του πνευματικό κέντρο ο γειτονικός Πεντάλοφος δεν έχει να περιμένει τίποτα και από κανέναν σε βάθος πενταετίας. Για τον τόπο αυτό κανείς δεν έχει ευθύνη. Ήταν το μοναδικό χωριό του δήμου χωρίς κτίριο πολιτισμού και όπως φαίνεται έτσι θα παραμείνει για πολλά χρόνια. Μπορεί συχνά πυκνά να τον επισκέπτονται οι αρμόδιοι – υπεύθυνοι των πολιτιστικών του δήμου τον επισκέπτονται όμως μόνο για φωτογραφίες.
Μπορεί να μας χωρίζουν λίγες μόνον ημέρες από την ανάσταση, η δική μας «Ανάσταση» όμως στον Πεντάλοφο δεν θα έρθει μόνης της επαληθεύοντας τις προφητείες των γραφών.
Η δική μας «Ανάσταση» θα έρθει μόνο αν εμείς την διεκδικήσουμε. Και δεν θα την υποδεχτούν όλοι με βεγγαλικά και κροτίδες. Γιατί θα είναι η «Ανάσταση» των πολλών ενάντια στους ολίγους. Θα είναι η «Ανάσταση» εκείνων που καθημερινά γίνονται θυσία στον βωμό των υποσχέσεων για ανάπτυξη του τόπου, για μια γέφυρα, ένα πνευματικό κέντρο και καλύτερες ημέρες .
Στο χέρι μας είναι να ξημερώσει αυτή η «Ανάσταση»

Το ευχάριστο όμως το αφήσαμε για το τέλος. Το Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του δήμου Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 5 Απριλίου 2016 δημοπρατείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έργο «Διαπλάτυνση της στροφής στη ΧΘ.: 3+744.07 έως Χ.Θ.: 3+911.65 της Επαρχιακής Οδού 4 Θεσσαλονίκης Ωραιοκάστρου», προϋπολογισμού 230.000 ευρώ. Επιτέλους για όλους τους δημότες, αλλά και για τους επισκέπτες του δήμου.

Όφείλουμε ένα μπράβο στη διοίκηση του δήμου γιατί οι ενέργειές της σ΄ αυτόν το τομέα έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα και άρχισε να διαφαίνεται στο βάθος η οριστική λύση του προβλήματος. Η διαπλάτυνση στο σημείο όπου έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες τροχαία ατυχήματα, γνωστό ως η στροφή του «Τρελού», στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου, πιστεύουμε ότι θα δώσει ένα τέλος στα τροχαία ατυχήματα με ότι συνεπάγεται από αυτά.
Η χώρα μας, δυστυχώς, εμφανίζει υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και περισσότεροι από 30.000 τραυματίζονται σοβαρά ή ελαφρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου